One of my favourites! Coconut cheesecake (read čískejk). This coconut and raspberry dessert with hint of lemon taste is kind of my sudden creation. Here it is kind of summer, well I'm in England so summer more feels like spring, and lots of fresh strawberries and raspberries are on rack in my favourite fruit shop.
Preparation time: 25 minutes + 1-1,5 hour baking
Difficulty: ** - when they wake you up at midnight, you should do it! :-D
Servings: 12
Equipment: 1½ litre bowl, balloon whisk, baking paper, round baking tin (23cm), blender
Ingredients:
Crust
- 170g crushed digestive oatmeal cookies
- 65g melted butter
- 10g cocoa powder
Cream
- 600g soft full fat cheese (Philadelphia)
- 100g caster sugar
- 2 teaspoons of lemon juice
- 3 room temperature eggs (medium size)
- 60g desiccated coconut
- 160g sour cream
- 20g coconut water
- 100g fresh raspberries
Instructions:
First think you need to do is preheat your oven to 150°C. After that we need to prepare baking tin. I have a "trick" how to do it easily and quickly. Separate both parts of the tin and put baking paper on the bottom part. Fold up the upper part and seal the tin. Then cut the rest of the baking paper around the tin and voila!
To prepare the crust just simply crush biscuits in the blender and mix them with butter and cocoa powder to create slightly loose mixture. Transfer the mixture into your prepared tin and pat into an even layer using bottom of whiskey glass.
Put it in the oven for 10 minutes.
Now we can start preparing the filling. Place soft cheese in a bowl and mix it well with sugar. Start adding eggs, each at the time until smooth texture is created. Mix in lemon juice, coconut, sour cream and coconut water. You should have a smooth bit liquid mixture.
Place half of raspberries on the cooled cookie dough and top it with the filling. Level the filling to an even layer. To remove bubbles just hit with baking tin a few times to sideboard.
There is another trick for making better cheesecakes. Put a baking tray full of water under the grid on which you are going to bake your cheesecake.
Lower the temperature in oven to 120°C. Bake it at least for 1 hour. Easiest way how to recognise that your cheesecake is ready is to slightly shake with tin and the cake should be moving a bit in the middle. If it is still liquid just continue baking. After finishing baking part, put the cheesecake on a grid and let it cool at least for 2 hours.
Bon Apetit! :-D
Z.
Konečně!
Jeden z mých nejoblíbenějších
dezertů! Kokosový cheesecake (čti čískejk). Nápad upéct ho byla spíš taková
náhlá inspirace. Tady u nás v Anglii je něco jako léto, spíš bych to teda
nazvala jako jaro s pár hezkými dny, ale zase na druhou stranu nabídka
letního ovoce je tu úžasná. Takže jsem samozřejmě neodolala a nakoupila nemalé
množství malin.
Doba přípravy: 25 minut + 1-1,5 hodiny pečení
Obtížnost: **
- když vás někdo vzbudí o půlnoci, tak to v klidu zvládnete!
Porce: 12
Pomůcky: 1½ litrová mísa, metla
na šlehání, pečící papír, kulatá forma na pečení (23cm), mixér
Ingredience:
Krusta
- 170g rozdrcených ovesných a máslových sušenek
- 65g rozpuštěného másla
- 10g holandského kakaa
Krém
- 600g měkkého čerstvého sýra (soft cheese, Philadephia)
- 100g cukru
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 3 vejce pokojové teploty (M)
- 60g sušeného kokosu
- 160g zakysané smetany
- 20g kokosové vody
- 100g čerstvých malin
Postup:
Jako obvykle si nejdříve musíme rozehřát
troubu - na 150°C. Poté následuje příprava forem. Když peču cheesecake, používám
tento trik, abych nemusela vymazávat formu. Oddělte obě části dortové formy a
vyložte spodní část pečícím papírem. Přiklopte horní část formy a uzavřete.
Zbylé části pečícího papíru vně formy ostřihněte.
Nyní se pustíme do přípravy krusty. Sušenky
rozdrtíme v mixéru, smícháme s rozpuštěným máslem a kakaem a
vytvoříme lehce sypkou hmotu. Tu přesuneme do námi připravené formy a utlačíme
do rovnoměrné vrstvy za pomoci whiskové sklenice. Dáme do trouby na 10 minutek lehce
zapéct.
A nyní se můžeme pustit do náplně. Do mísy
dáme náš čerstvý sýr s cukrem a dobře promícháme. Začneme po jednom
přidávat vajíčka a vždy důkladně promícháme. Dále vmícháme citrónovou šťávu,
kokos, zakysanou smetanu a kokosovou vodu. Měli bychom vytvořit krásně krémovou,
hladkou náplň.
Mám další tríček, jak upéct lepší
cheesecake. Když pečete, dejte pod mřížku pekáč plný vody. Pára se bude
vypařovat po celou dobu pečení a zajistí, že cheesecake bude krásně
krémový.
Snížíme teplotu v troubě na 120°C.
Pečeme minimálně hodinu, ale mnohdy je to o něco delší. Nejjednodušší způsob
jak poznat, že je cheesecake hotový, je s ním mírně zaklepat. Pokud se
náplň lehce pohybuje pouze uprostřed, je hotovo a můžeme vyndat z trouby.
Pokud ne, pokračujeme v pečení. Jakmile je cheesecake hotový, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout na mřížce (trvá to docela dlouho, klidně i 2 hodiny) a pak
chvíli i v lednici.
Ať vám šmakuje! :-D
Z.
No comments:
Post a Comment