I really love hummus but I only had known classic chickpea hummus until I saw recipe for zucchini hummus on website rawfoodrecipes.com. There are at least three different recipes for raw zucchini hummus but I decided to follow my own chickpea hummus recipe and I only switched zucchini instead of chickpea and also amounts of each ingredients are little bit different. It's tasty, it's healthy, it's raw and it's lighter than classic chickpea hummus. And it perfectly matches with fresh zucchini for dipping!
If you have never ever ever eaten fresh zucchini you missed a lot! (Don't worry, I ate my first fresh zucchini month ago in Hungary - and I felt in love with it :) ) Do you know that it's crunchy? But you have to choose a small one, no longer than 20cm, hard and without any damages. Bigger ones start to be mealy and the middle it's not tasty at all. Try it, it is worth!
Difficulty: * - easy peasy lemon sqeezy
Servings: 2
Equipment: blender or hand blender
Ingredients:
Hummus
- 1 midsize zucchini
- 2 garlic cloves
- 1/2 tsp ground cumin
- 50g raw sesame tahini
- 20g extra virgin olive oil (the best you have - taste matters!) + extra for serving
- 1 tsp salt
- handful of cilantro (or 1 tsp dried cilantro)
- fresh ground pepper
For serving
- zucchini
- cucumber
- bell pepper
- or whatever you want to dip in
Instructions:
1. Wash zucchini (you don't need to peel it, just cut ends away) and put it into blender with peeled garlic cloves (if you are sensitive to garlic, remove sprouts from cloves), ground cumin, olive oil, tahini and salt. Blend until smooth.
2. Meanwhile blending, chop cilantro.
3. When hummus is smooth, move it from blender to the bowl, add cilantro and fresh ground pepper. Sprinkle with olive oil and decorate with cilantro.
3. When hummus is smooth, move it from blender to the bowl, add cilantro and fresh ground pepper. Sprinkle with olive oil and decorate with cilantro.
4. Enjoy!
K.
Opravdu miluju hummus, ale do té doby, než jsem na stránkách rawfoodrecipes.com narazila na cuketový, jsem znala jen klasický z cizrny. Můžete tam najít nejméně tři různé recepty právě na cuketový raw hummus, ale já se ho rozhodla udělat podle svého osvědčeného receptu na klasický hummus, akorát jsem cizrnu vyměnila za cuketu a trochu pozměnila množství jednotlivých surovin. Je chutný, je zdravý, je raw a je "lehčí" než cizrnový hummus. A k namáčení se k němu perfektně hodí syrová cuketa!
Pokud jste ještě nikdy neochutnali syrovou cuketu, tak jste o hodně přišli! (Ale nebojte, já ji ochutnala poprvé teprve před měsícem v Maďarsku - a hned jsem si ji zamilovala :) ) Věděli jste, že je krásně křupavá? Ale musíte si vybírat jen ty malé, maximálně 20cm dlouhé, tvrdé a bez jakýchkoli oděrek. Ty větší začínají být moučné a jejich střed blátivý. Nebojte se je zkusit, stojí to za to!
Doba přípravy: 10 minut
Obtížnost: * - jednoduché jak facka
Porce: 2
Pomůcky: blender nebo tyčový mixér
Ingredience:
Hummus
- 1 střední cuketa
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 50g sezamové raw tahini pasty
- 20g extra panenského oleje (nejlepší co máte - na chuti záleží!) + navíc k servírování
- 1 lžička soli
- hrstka čerstvého koriandru (nebo 1 lžička sušeného)
- čersvě mletý pepř
K podávání
- cuketa nakrájená na hranolky
- okurka nakrájená na hranolky
- červená paprika
- nebo cokoliv, co lze namáčet
Postup:
1. Omyjte cuketu (nemusíte loupat, stačí když odříznete konce) a dejte ji spolu s oloupanými stroužky česneku (pokud vám česnek nedělá úplně dobře, vyjměte z něj klíčky), mletým římským kmínem, tahini pastou, olivovým olejem a solí do blenderu a mixujte dohladka.
2. Mezitím si nasekejte čerstvý koriandr.
3. Když je hummus rozmixovaný, přendejte ho do misky, přisypte nasekaný koriandr a opepřete. Na závěr ho zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky koriandru.
3. Když je hummus rozmixovaný, přendejte ho do misky, přisypte nasekaný koriandr a opepřete. Na závěr ho zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky koriandru.
4. Smlsněte si na něm!
K.
Děkuji za úžasný a rychlý recept. Prosím jen o upřesnění, zda se má dát drceny nebo celý kmín. Díky!
ReplyDeleteOpraveno :) v anglickém jazyce to bylo správně O:-)
ReplyDelete