When I decided to remove almost all gluten from my meals I was looking for a classic flour replacement. In our organic store I found surprisingly a lot of gluten-free flours, for example millet, buckwheat, chick pea and amaranth. For this recipe I chose millet one, because millet is well known in our family for years. The real advantage of millet flour and hazelnuts is, that if you do these dumplings in advance or if you have leftovers, they won't get as hard as usual wheat dumplings. The other thing I hate about preparing wheat dumplings - dough is sooo sticky. Gluten-free, sticky-free :) And of course, hazelnuts make them much more tastier and unusual!
Preparation time: 25 minutes + 6 (10) minutes for boiling
Difficulty: *** - you can do it!
Servings: 16 dumplings
Equipment: stand mixer (not necessary), rolling pin, steam cooker (not necessary), hand blender
Ingredients:
Dough
- 250g czech style cottage cheese or cream cheese (semi-skimmed)
- 1 medium egg
- 50g melted butter
- 100g finely grounded hazelnuts
- pinch of salt
- 1 tsp organic baking powder
- 230g millet flour + for dusting
- 16 washed and dried strawberries
Sauce
- 8 strawberries
- 2 tbsp coconut milk
- 1 tbsp agave nectar
Finishing
- almond flakes
- 2 tbsp sour cream
Instructions:
1. Put cottage cheese into the bowl with egg, melted cooled butter, grounded hazelnuts, pinch of salt, organic baking powder and millet flour. With the spatula, stir until well combined. If you have stand mixer, you can use it gently on medium speed. Wash the strawberries, hull them and dry them with kitchen paper towels.
2. Put a big pot on the stove with at least 2 liters of water and bring it to a boil. If you decided to use steam cooker, preheat it.
3. Roll the dough out into thin layer about 7mm thick and dust with miller flour sometimes if necessary. With glass (diameter is up to your strawberries size) cut out circles and cover each strawberry with one. This step warrants your dumplings same size (only your strawberries have to be almost the same size).
3. Roll the dough out into thin layer about 7mm thick and dust with miller flour sometimes if necessary. With glass (diameter is up to your strawberries size) cut out circles and cover each strawberry with one. This step warrants your dumplings same size (only your strawberries have to be almost the same size).
4. When water is boiling, put 8 dumplings in (if your pot is big enough, you can cook them all in once) and boil it for 6-7 minutes or 10 minutes in steam cooker. Repeat the same with second batch.
5. During the boiling, hull the strawberries and blend it with coconut milk and agave nectar using hand blender until smooth. It's your strawberry sauce :)
6. Pour a little sauce on the plate and arrange some dumplings on it. With two spoons stirring each other around, you can try to shape the sour cream on the top. Sprinkle with almond flakes.
7. Of course - take a photo, share it on Instagram and make other people jealous :-D
8. Enjoy!
5. During the boiling, hull the strawberries and blend it with coconut milk and agave nectar using hand blender until smooth. It's your strawberry sauce :)
6. Pour a little sauce on the plate and arrange some dumplings on it. With two spoons stirring each other around, you can try to shape the sour cream on the top. Sprinkle with almond flakes.
7. Of course - take a photo, share it on Instagram and make other people jealous :-D
8. Enjoy!
K.
Když jsem se rozhodla ze své stravy vyřadit téměř všechen lepek, hledala jsem náhrady za klasickou pšeničnou mouku. V našem bioobchodě jsem překvapivě narazila hned na několik druhů jako například jahelnou, pohankovou, cizrnovou a amarantovou. Protentokrát jsem zvolila mouku jahelnou, hlavně proto, že jáhly vaříme u nás doma už roky. Opravdovou výhodou jahelné mouky a lískových oříšků v těstu je, že pokud je vaříte v časovém předstihu nebo vám zbydou, neztvrdnou vám tolik jako pšeničné. Další výhodou je, že těsto není tak lepivé. Bezlepkové = nelepivé :) A na závěr, díky lískovým ořechům, které jsou v těstě, jsou chutnější a zajímavější!
Doba přípravy: 25 minut + 6 (10) minut vaření
Obtížnost: *** - není se čeho bát
Porce: 16 knedlíčků
Pomůcky: kuchyňský mixér (není nutné), váleček, parní hrnec (není nutné), blender nebo tyčový mixér
Ingredience:
Těsto
- 250g polotučného tvarohu (ve vaničce)
- 1 střední vejce (M)
- 50g rozpuštěného másla
- 100g jemně mletých lískových ořechů
- špetka soli
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 230g jáhlové mouky + na podsypání
- 16 omytých a osušených jahod
Omáčka
- 8 jahod
- 2 lžíce kokosového mléka
- 1 lžíce agávového sirupu
Na ozdobu
- plátky mandlí
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup:
1. Do mísy dejte postupně tvaroh, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, mleté ořechy, špetku soli, prášek do pečiva a jáhlovou mouku. Stěrkou míchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Pokud použijete kuchyňský mixér, míchejte těsto na střední rychlost. Omyjte jahody, odstopkujte je a vysušte kuchyňskými papírovými utěrkami.
2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu nejméně 2 litry vody. Pokud jste se rozhodli použít parní hrnec, zapňete ho.
3. Rozválejte těsto válečkem asi do tloušťky 7mm, pokud je potřeba, podsypte si ho jáhlovou moukou. Za pomoci sklenice (průměr volte podle velikosti vašich jahod) vykrojte kruhy, do kterých zabalte osušené jahody. Tento krok vám zaručí stejně velké knedlíčky (teda pokud máte aspoň podobně velké jahody).
4. Jakmile se voda začne vařit, vhoďte do ní 8 knedlíčků (pokud máte dost velký hrnec, můžete všechny najednou) a vařte 6-7 minut nebo 10 minut v případě parního hrnce. Zopakujte si to hezky s druhou várkou knedlíčků.
5. Během toho, co se knedlíčky vaří, odstopkujte si jahody na omáčku a rozmixujte je tyčovým mixérem spolu s kokosovým mlékem a agávovým sirupem. A máte jahodovou majdu :)
6. Na talíř nalijte trochu jahodové omáčky a naaranžujte knedlíčky. Za pomocí dvou polévkových lžic, třením jedné o druhou, můžete zkusit ze zakysané smetany vytvořit noček na vrcholek vašeho talíře. Na závěr posypte mandlovými plátky.
7. Abych nezapomněla - vyfoťte si svoje dílo a postněte na Instagram, ať vám ostatní závidí :-D
8. Smlsněte si!
K.
No comments:
Post a Comment