Friday, 10 July 2015

Glutenfree banana pancakes

Today, I want to introduce my favorite breakfast far away for last months - it is really easy and tasty so don't hesitate to try it!


               

You can find banana pancakes recipes everywhere on internet, but I want to share my own improved one. The trick is that you add protein powder into the batter and your pancakes will be more compact and you can turn them easily to other side without tearing. And the protein powder adds them flavour so you won't be bored from always the same banana taste - my favorite is chocolate with peanut butter (yes, I am deeply in love with peanut butter - you can buy it here). So let's start!


Preparation time: 5 minutes + 15 minutes cooking
Difficulty: ** - easy
Servings: 2
Equipment: blender or hand blender


Ingredients:

Pancake batter
  • 1 1/2 midsize ripe banana
  • 2 large eggs
  • 1 scoop (30ml) protein powder or 1 tbsp glutein free flour (buckwheat, amaranth, millet, corn...)
  • peanut oil (if you don't have teflon pan or griddle)
Strawberry sauce
  • 10 midsize strawberries
  • 2 tbsp agave nectar
For serving
  • peanut butter 
  • maple syrup
  • strawberries
  • 1/2 banana

Instructions:


1. Peel bananas and put it together with eggs and protein powder into blender. Blend until completely smooth.

2. Preheat your pancake pan over medium heat. If it is nonstick you don't need to use any grease, in the other case use a little bit peanut oil.  Pour a part in and let it cook about 1 minute until you see cracking bubbles on the top and when the bottoms look browned and golden when you lift a corner and then flip them carefully using spatula and cook for another minute. 

3. Transfer your cooked pancakes to a plate and cover them with a lid when you want them warm enough. Continue cooking another batch until you finish the batter. Don't go away from the stove, this batter likes to burn!

4. Wash and hull strawberries and blend them with agave nectar for a while. 

5. Serve pancakes with the strawberry sauce, peanut butter, maple syrup, sliced banana and cut strawberries. Food styling is up to your imagination or you can follow my pictures.

6. Enjoy!


K.





Dnes bych vám ráda představila nejoblíbenější snídani za posledních pár měsíců - je velmi jednoduchá na přípravu, tak si ji neváhejte udělat!

              

Všude na internetu se to hemží různými recepty na přípravu banánových lívanců, ale já chci ukazát ten můj vylepšený. Trik je v tom, že se do nich přidává proteinový prášek, který zajistí, že jsou lívance pevnější a netrhají se při obracení. Druhou výhodou je, že díky proteinovému prášku můžete měnit jejich chuť, takže nebudou banánové pořád dokola. Moje nejoblíbenější příchuť proteinového prášku je čokoládová s arašídovým máslem (ano, arašídové máslo prostě miluju :) - koupit ho můžete třeba tady). Tak pojďme začít!

Doba přípravy: 5 minut + 15 minut opékání
Obtížnost: ** - neboj, to hravě zvládneš
Porce: 2
Pomůcky: blender nebo tyčový mixér


Ingredience:

Lívancové těsto
  • 1 a 1/2 zralého banánu
  • 2 velká vejce
  • 1 odměrka (30ml) proteinového prášku nebo 1 lžíce bezlepkové mouky (pohankové, amarantové, jáhlové, kukuřičné...)
  • arašídový olej (pokud nemáte teflonový lívanečník nebo pánev)
Jahodová omáčka
  • 10 středně velkých jahod
  • 2 lžíce agávového sirupu

Na ozdobu
  • arašídové máslo
  • javorový sirup
  • jahody
  • 1/2 banánu
Postup:


1. Oloupejte banány, dejte je spolu s vejci a proteinovým práškem do blenderu a mixujte dokud směs není hladká. 

2. Lívanečník si předehřejte na středním plameni - pokud nemáte nepřilnavý povrch, nezbývá vám nic jiného než vymazávat před každým lívanečkem pánev arašídovým olejem. Když je lívanečník dostatečně nahřátý, nalijte do něj těsto a nechte asi minutu péct. Jakmile začnou na povrchu praskat bublinky a spodek je při nadzvednutí zlatavě hnědavý, je čas lívanečky obrátit. Za pomocí obracečky je opatrně obraťte a nechte péct asi další minutu.

3. Upečené lívanečky přendejte na talíř a přikryjte poklicí, pokud je chcete mít aspoň trochu teplé. Pokračujte v pečení, ale opravdu nedoporučiji od plotny odcházet, tyhle lívanečky se rádi pálí! :)

4. Omyjte a odstopkujte jahody a umixujte je spolu se 2 lžícemi agávového sirupu.

5. Lívanečky podávejte s jahodovou omáčkou, arašídovým máslem, javorovým sirupem a s nakrájeným banánem a jahodami. Dozdobení je na vás nebo se nechte inspirovat mými fotkami.

6. Smlsněte si na nich!



K.

No comments:

Post a Comment