First thing when I arrived (I really don´t want to mention the duration of my exhausting and dreadful journey...grrr!) to Birmingham, my sister, she told me: "We need to bake something, my housemate is going to celebrate his birthday on Saturday!". So the plan for the rainy Friday morning was settled. Only question was, what should we bake? My sister bought a few packages of fresh full fat cheese, so we decided to bake a cheesecake, chocolate chilli cheesecake (my idea), because everyone who had ever tasted it, felt in love with it! When you are not a big fan of spicy things, just add little bit less chilli than we used.
First time I did chocolate chilli cheesecake couple years ago I followed recipe on the blog Chez Lucie, but its final form is changed and created by me. So if you want to pleased someone who loves spicy things, this cheesecake is perfect for it!
Preparation time: 25 minutes + approx. 60 minutes for baking
Difficulty: *** - hot challenge!
Servings: 12
Equipment: 23cm round baking tin, baking paper, hand blender of food processor (not necessary), deeper baking pan
Ingredients:
Crust
- 180g chocolate shortbread cookies
- 10g unsweetened cocoa
- 50g unsalted butter
Cream
- 250g dark chocolate
- 1 tsp ground chilli (less/more up to your taste)
- 800g fresh fullfat creamcheese (Phiadelphia)
- 60g caster sugar
- 4 medium eggs
- 1 tsp organic vanilla extract
- 80ml double cream
Instructions:
1. Preheat your oven on 180°C. Put a baking paper on the tin´s bottom and close the rim and cut the edges with scissors.
1. Preheat your oven on 180°C. Put a baking paper on the tin´s bottom and close the rim and cut the edges with scissors.
2. In the food processor (or using hand blander) crush cookies and mix them in a bowl with cocoa and melted butter. Transfer the mixture into your prepared tin and pat into an even layer using bottom of whiskey glass. Put it in the oven, bake it for 10 minutes and then let it cool.
3. Break chocolate bars into small pieces and let it melt in a heatproof bowl over simmering watter. When is melted, add chilli and stir well a let it cool for a while.
3. Break chocolate bars into small pieces and let it melt in a heatproof bowl over simmering watter. When is melted, add chilli and stir well a let it cool for a while.
4. In a big bowl, gently mix together fresh creamcheese and sugar (really gently, we don´t need any airbubbles) and add eggs one by one stiring until smooth. If you have stand mixer do it on slow speed with flexible beater. Then add vanilla extract and double cream and mix well.
5. When your chocolate mixture is cooled combine it with creamcheese mixture until smoot, stirring gently and pour it over your cooled cookie crust. To remove bubbles just hit with baking tin a few times to sideboard.
6. Put the cheesecake in the oven and place pan full of hot water under the cheecake grid (it guarantee that your cheesecake will be creamy). Bake it for 15 minutes on 180°C, then lower temperature to 140°C and keep baking approximately one more hour. Easiest way how to recognise that your cheesecake is ready is to slightly shake with tin and the cake should be moving a bit in the middle like a pudding. If it is still liquid just continue baking. After finishing baking part, turn off the oven, open the oven door and let it slowly cool in the oven. After 30minutes put the cheesecake outside the oven on a grid, let it cool at least for 2 hours and then move it in a fridge cooling overnight.
7. Next day, you can decorate it with special sugar jelly colours for cake decorating.
8. Enjoy!
K.
První věc po příjezdu (opravdu se nechci pouštět do popisování té náročné a strastiplné cesty...grrrr!) do Birminghamu, kterou mi má sestra řekla, byla: "Musíme něco upéct, můj spolubydlící v sobotu slaví narozeniny!". Tím pádem jsme plán na páteční deštivé ráno měly jasný. Jedinou otázkou zůstávalo, co bychom měly upéct? Protože už v týdnu nakoupila několik balení čerstvého sýra, tak jsme se rozhodly pro cheesecake. Pro čokoládový cheesecake s chilli (můj nápad), jelikož každý, kdo ho kdy ochutnal, si ho zamiloval. Pokud nemáte páliví příliš v lásce, uberte v receptu trochu chilli.
Když jsem ho před pár lety pekla úplně poprvé, dělala jsem ho podle receptu z blogu Chez Lucie, ale tuhle jeho finální podoba jsem pozměnila a upravila. Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo má rád pálivé věci a koho chcete potěšit, tenhle cheesecake je k tomu perfektní!
Doba přípravy: 25 minut + cca 60 minut pečení
Obtížnost: *** - pekelná výzva
Porce: 12
Pomůcky: dortová forma o průmeru 23cm, pečící papír, blender nebo tyčový mixér (není nutné), hlubší velký pekáč
Ingredience:
Korpus
- 180g kakaových máslových sušenek
- 10g holandského kakaa
- 50g rozpuštěného másla
- 250g hořké čokolády (minimílně 70% kakaa)
- 1 lžička chilli (množství záleží na vaší toleranci k pálivému)
- 800g čerstvého plnotučného sýra (Philadelphia)
- 60g cukru
- 4 střední vejce
- 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
- 80ml 30% šlehačky
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180°C. Na dno formy si dejte pečící papír, přivřete ho ráfkem a zbytek přečnívajícího papíru ostřihněte.
2. Za pomocí food procesoru (nebo válečku a igelitového pytlíku) rozdrťte sušenky najemno a v míse je smíchejte s kakaem a rozpuštěným máslem. Přesuňte hmotu do formy, rovnoměrně ji rozprostřete po dně za pomocí lžíce a poté upěchujte dnem whiskové sklenice. Korpus dejte na 10 minut zapéct do trouby a nechte vychladnout na mřížce.
3. Čokoládu nalámejte do žáruvzdorné misky a za stálého míchání rozpusťte nad hrncem s vroucí vodou. Poté přidejte chilli, dobře promíchejte a nechte trochu zchladnout.
4. Ve velké míse jemně rozmíchejte čerstvý sýr s cukrem (opravdu jemně, nechceme žádné zbytečné vzduchové bubliny) a pomalu jedno po druhém přidávejte vejce. Nakonec přidejte vanilkový extrakt, přilijte šlehačku a opatrně míchejte, dokud nemáte sametovou hmotu.
5. Když vám čokoláda s chilli zchladne, vmíchejte ji do sýrového krému a opatrně nalijte na korpus. Pokud nechcete mít v cheesecaku případné vzduchové bubliny, bouchněte s formou několikrát o linku.
6. Na dno trouby umístěte hlubší pekáč s horkou vodou (to vám zajistí, že cheesecake bude po upečení krémovější) a doprostřed trouby na mřížku cheesecake. Pečte 15 minut na 180°C, poté ztlumte teplotu na 140°C a pokračujte v pečení ještě tak hodinku. Jestli je cheesecake upečený poznáte jednoduše - stačí klepnout na ráfek formy. Když se cheesecake chvěje jemně jen uprostřed jako pudink, máte hotovo. Pokud se chvěje i směrem k okrajům, pokračujte v pečení. Jakmile je hotový, vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte cheesecake 30 minut chladnout v otevřené troubě. Po 30ti minutách ho vyndejte ven na mřížku, nechte chladnout další 2 hodiny a následně ho ho nechte zchladnout přes noc v lednici.
7. Následující den ho můžete ozdobit speciálními gelovými dekorativními barvami.
8. Smlsněte si!
K.
No comments:
Post a Comment