Vegan Mac & Cheese? Without cheese? What's that? It was first idea which came in to my mind when I saw this title on the website. How it tastes alike? It was the second idea and after that I was completely sure I have to try it!
It was very suitable, because on the bottom of my fridge I had one bigger sweet potato left. Everything else I have ordinarily in my pantry (of course, you're not so crazy as I am about healthy stuff, so you should go shopping first :-D ). Maybe it seems difficult but it is very very easy, don't hesitate to cook it!
Preparation time: 25 minutes
Difficulty: ** - everyone can make it!
Servings: 4
Equipment: blender or hand blender
Ingredients:
- 140g (1 bigger) peeled sweet potato
- 70g (1 midsize) yellow onion
- 60g (1 midsize) peeled carrot
- 100g organic cashew butter
- 20g organic coconut cream
- 1 tbsp nutritional yeast flakes
- 1-2 garlic cloves
- 1 tsp organic dijon mustard
- salt (truffle salt makes it even better!)
- fresh ground black pepper
- 3 tbsp fresh squeezed lemon juice
- smoked paprika powder
- 400g gluten-free pasta
Instructions:
1. Chop sweet potato, carrot and onion into equal pieces, put it into the small pan and add water - not so much, water level should be on the top of the veggie pieces. Boil until everything is soft and cooked.
2. During the boiling put everything else into the blender - cashew butter, coconut cream, yeast, garlic, dijon mustard and wait for boiled veggie.
3. Start cooking your gluten-free pasta according instruction on the package.
4. When your veggie is soft, drain it (SAVE THE VEGGIE WATER!) and add to the blender. Start blending and gradually pour in the veggie water until you consistency will be creamy and thick as usual pasta sauce (probably you won't use it all). Now there is a last part - use salt, black pepper and lemon juice to reach perfect flavor.
5. When your pasta is cooked (al dente, of course), drain it and mix it together with your sauce. Divide it into 4 servings and sprinkle every serving slightly with smoked paprika powder.
6. Enjoy! You will love it!
3. Start cooking your gluten-free pasta according instruction on the package.
4. When your veggie is soft, drain it (SAVE THE VEGGIE WATER!) and add to the blender. Start blending and gradually pour in the veggie water until you consistency will be creamy and thick as usual pasta sauce (probably you won't use it all). Now there is a last part - use salt, black pepper and lemon juice to reach perfect flavor.
5. When your pasta is cooked (al dente, of course), drain it and mix it together with your sauce. Divide it into 4 servings and sprinkle every serving slightly with smoked paprika powder.
6. Enjoy! You will love it!
K.
Veganské makaróny se sýrem? Bez sýra? Co to jako je? Tak to byla moje první myšlenka, když jsem tenhle titulek viděla na internetu. Jak to asi může chutnat? Tak to byla myšlenka druhá, po které jsem si byla naprosto jistá, že to musím vyzkoušet uvařit.
Perfektně se to nabízelo, protože se mi na spodku lednice krčila jedna sladká brambora, se kterou jsem nevěděla coby. Ostatní ingredience mám běžně ve spíži (no jo no, vy asi nejste tak moc zapálení do zdravé výživy jako já, tak budete muset na nákup :-D ). Ještě připojím vzpomínku na mé úplně první setkání se sladkými bramborami alias batáty, kterou mám ze školních lavic trutnovského Gymnázia. Vždycky, když jsme byli zkoušeni ze zeměpisu u pana Rejla ml. a měli před tabulí povídat o asijských zemí a jejich zemědělství, aniž bychom věděli, jak vlastně vypadají, vždycky jsme řekli, že se tam pěstují batáty - byla to sázka na jistotu a celá třída se tomu vždycky smála. :)
Teď konečně máte možnost poznat, jak že ty batáty vypadají a hlavně jak chutnají! Možná to vypadá na složité vaření, ale věřte mi, že je to jednodušší, než kterákoliv jiný omáčka na těstoviny!
Doba přípravy: 25 minut
Obtížnost: ** - tohle hravě zvládne každý!
Porce: 4
Pomůcky: blender nebo tyčový mixér
Ingredience:
- 140g (1 větší) oloupaných sladkých brambor
- 70g (1 střední) oloupané cibule
- 60g (1 střední) oloupané mrkve
- 100g bio kešu másla
- 20g bio kokosového krému
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl (lanýžová, pokud máte)
- čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- uzená paprika
- 400g bezlepkových těstovin
Postup:
1. Nakrájejte sladké brambory, mrkev i cibuli na stejně velké dílky a dejte vařit do hrnce s vodou (vody by mělo být tak akorát, aby všechna zelenina byla ponořená). Vařte doměkka.
2. Během vaření si připravtě všechny ostatní ingredience do blenderu - kešu máslo, kokosový krím, droždí, česnek, hořčici - s mixováním počkejte, až se vám uvaří zelenina
3. Podle instrukcí na obalu dejte vařit bezlepkové těstoviny.
4. Jakmile je všechna zelenina měkká, sceďte ji (ZELENINOVÝ VÝVAR SI SCHOVEJTE!) a přidejte k ostatním ingrediencím do blenderu. Mixujte a postupně přidávejte zeleninový vývar (nejspíše ho nevyužijete celý), dokud nedosáhnete krémové a tak akorát husté konzistence, jakou mají běžně omáčky na těstoviny. A nyní je tady poslední krok - dochuťte dle libosti solí, pepřem a citronovou šťávou.
5. Když jsou těstoviny uvařené (al dente samozřejmě), zceďte je a smíchejte s omáčkou. Rozdělte na 4 porce a každou jemně posypte uzenou paprikou.
6. Smlsněte si! Vsadím se, že vám bude chutnat!
3. Podle instrukcí na obalu dejte vařit bezlepkové těstoviny.
4. Jakmile je všechna zelenina měkká, sceďte ji (ZELENINOVÝ VÝVAR SI SCHOVEJTE!) a přidejte k ostatním ingrediencím do blenderu. Mixujte a postupně přidávejte zeleninový vývar (nejspíše ho nevyužijete celý), dokud nedosáhnete krémové a tak akorát husté konzistence, jakou mají běžně omáčky na těstoviny. A nyní je tady poslední krok - dochuťte dle libosti solí, pepřem a citronovou šťávou.
5. Když jsou těstoviny uvařené (al dente samozřejmě), zceďte je a smíchejte s omáčkou. Rozdělte na 4 porce a každou jemně posypte uzenou paprikou.
6. Smlsněte si! Vsadím se, že vám bude chutnat!
K.
No comments:
Post a Comment