Sunday, 12 July 2015

Vegan summer rolls


              

It was my first experience with rice paper and it was a really good experience. I guess I will repeat this recipe very often with a different filling. In the begining, I thought that I was making a raw summer rolls but tofu is not compatible with raw food unfortunately. So finally, it is not raw, but it is vegan, healthy and sooo tasty! Mainly the dipping sauce is incredible. I follow dip recipe from rawfoodrecipes.com, but I've changed it a little bit. If you do it for the first time like I did, don't be upset when your rolls won't be perfect - practise makes perfect! :)


Preparation time: 30 minutes
Difficulty: *** - practise makes perfect
Servings: 2
Equipment: blender or hand blender


Ingredients:

Summer rolls
  • 16 circle rice paper wraps (20cm diameter)
  • 1 midsize zucchini
  • 1 midsize cucumber
  • 2 carrots
  • 1 ripe avocado
  • 1 package (200g) marinated or smoked tofu
Dipping sauce
  • 75ml tamari soy sauce
  • 1 tbsp lemon juice
  • 5g fresh peeled ginger
  • 1 garlic clove
  • 2 tbsp maple syrup
  • pinch of chilli
  • 1 tbsp rice vinegar
  • 1 tbsp sesame oil
  • 75g peanut butter

Instructions:

1. Peel zucchini, carrots, cucumber and avocado and julienne them. Every piece should be the same thick and about 7cm long. Cut tofu into the same pieces like the vegetable is.

2. Dip one rice paper wrap into a bowl of cold water and let it soak and become soft. Take it away from water and put it on working surface. Start from the edge laying down selection of cut ingredients (6-8 pieces each roll) and roll it once. Then take the roll edges and put them in the middle of the roll and finish rolling. How to do it properly? Check out this. You should do 16 rolls.

3. For the dipping sauce blend all ingredients until smooth. 

4. Enjoy!


K.



Veganské letní rolky byly mojí první zkušeností s rýžovým papírem a musím uznat, že velice dobrou zkušeností. Myslím si, že tenhle recept budu s různými obměnami náplní opakovat velmi často. Na začátku jsem si myslela, že si udělám raw oběd, ale bohužel tofu do raw stravy nezapadá, takže z toho nakonec bylo jídlo veganské, zdravé a hlavně móóóc dobré! Hlavně ten dip je úžasný. Inspirací k němu mi byly stránky rawfoodrecipes.com, ale jak už to bývá, trochu jsem si ho pozměnila. Pokud to budou vaše první rolky, nebuďte zklamaní, když nebudou jedna jako druhá - trénink dělá mistra! :)

Doba přípravy: 30 minut
Obtížnost: *** - chce to trochu cviku
Porce: 2
Pomůcky: blender nebo tyčový mixér


Ingredience:

Rolky
  • 16 kulatých rýžových papírů (průměr 20cm)
  • 1 střední cuketa
  • 1 střední okurka
  • 2 mrkve
  • 1 zralé avokádo
  • 1 balení (200g) marinovaného nebo uzeného tofu
Dip
  • 75ml sojové omáčky Tamari
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 5g čersvého oloupaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • na špičku nože chilli
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 75g arašídového másla

Postup:

1. Oloupejte cuketu, mrkve, okurku a avokádo a nakrájejte je na hranolky julienne. Každý kousek by měl být stejně tlustý a asi 7cm dlouhý. Stejně tak nakrájejte tofu.

2. Do misky se studenou vodou namočte jeden rýžový papír a nechte nasáknout. Jakmile změkne, výtahněte ho. Pokládat ingredience na kraj papíru (vždy tak 6-8 hranolek do jedné rolky) a jednou dokola zarolujte. Pak uchopte okraje a přehněte je dovnitř na rolku a pomalu s utahováním dorolujte do konce. Nevíte jak na to? Mrkněte sem. Ingredience by vám měly vyjít na 16 rolek.

3. Všechny ingredience na dip pořádně rozmixujte. 

4. Smlsněte si na nich!


K.

1 comment: